Ledighedsstress


Ledige skal også holde ferie og lade op


Skolernes sommerferie er begyndt, og det er tid til at holde ferie, lægge jagten på mål på hylden og slappe af, men gælder det også for dig, der er ledig? Du har jo ikke et arbejde, så hvad skal du holde ferie fra, vil nogen måske tænke? Og kan det overhovedet være rigtigt, at det er vigtigt at holde ferie, når man ikke har et arbejde, vil nogen måske tænke? Må man gerne tage ferie fra at søge arbejde i en tid, hvor du selv og dine pårørende – og samfundet presser dig til at få et arbejde hurtigst muligt? Kan det lykkes at gennemføre en ferie uden dårlig samvittighed og stress?

Dig, der ikke er i arbejde, skal selvfølgelig også have lov til at holde ferie. Du har både ret til det og krav på det, og en ferie kan gøre, at du kommer tilbage med fornyet energi til at søge job og gå til samtaler. Det er ligeså vigtigt for ledige at holde ferie, som det er for mennesker i arbejde. Det er ikke nemt at skulle stå op hver dag og søge arbejde og selv skulle planlægge sin tid, derfor er det også vigtigt for ledige at holde ferie. I ferien bliver der ekstra tid til at slappe af, nyde tid sammen med sin familie, venner eller få glæde af de aktiviteter, der ikke er tid og mulighed for i en fyldt hverdag. Og hvorfor skulle de ledige ikke også have lov til og mulighed for det samme? De har i allerhøjeste grad også brug for det.

Billede af havet

Her følger et par ord om hvorfor og hvordan du skal holde ferie som ledig:

1) Har du børn, så send børnene i institution indtil du selv har ferie. Vurder, om det er muligt at være arbejdssøgende samtidig med, at dine børn er hjemme om dagen? Det kan være en god idé at sende dem i institution eller hjem til en kammerat eller bedsteforældre, så du får tid til at søge arbejde og kan holde fri, når de kommer hjem. Du skal ikke have dårlig samvittighed over at sende dine børn på institution i andres ferie. Ofte sker der en masse sjove aktiviteter, de kan finde sammen med børn, de ikke har leget med før, og tit har pædagogerne meget mere tid til det enkelte barn og til at lege. Det kan også være kedeligt for børn at gå hjemme med deres forældre i flere uger, hvor der ikke sker særlig meget, fordi de voksne ikke helt har fri, og så er det sjovere at være i institution, hvor der er nogen at lege med.

2) Vælg at holde ferie for din egen skyld, for dine pårørendes skyld og for dit fremtidige arbejdes skyld. En ferie er en investering i din mentale sundhed. Det er et afbræk fra den hverdag, som mange ledige oplever som stressen. Ved at holde ferie og genoplade, finder du (forhåbentligt) den indre ro, og du kommer tilbage med fornyet energi – og med mindre risiko for at få ledighedsstress. Og det er både en gevinst for dig selv og alle omkring dig.

3) Din familie og venner holder også fri, så hvorfor skulle du ikke have lov til det? Ville du synes, det var i orden, hvis din samlever/kæreste havde travlt med at arbejde i jeres ferie? Eller valgte en sommer uden ferie, hvor han eller hun bare arbejdede? Nej vel?! Derfor skal du også holde fri. De andre vil også gerne have tid sammen med dig.

4) Én af vejene til at få ledighedsstress er dårlig samvittighed og hos nogle ledige bliver samvittigheden ikke mindre dårlig af at holde ferie. Vær opmærksom på, hvad og hvem du får dårlig samvittighed over. Kun ved at lokalisere den dårlige samvittighed, kan du arbejde med den og få den til at forsvinde eller fylde mindst muligt. Ferie er sundt for dig og gør dig til en bedre jobsøger efterfølgende. Når vi slapper af, bliver vi mere klarttænkende og kreative.

5) Glem ordene “jeg burde…”! Måske lykkes det dig at lade være med at tjekke mails og nettet for relevant arbejde, men hvis du tænker på, at du burde gøre det, og dermed får dårlig samvittighed, så holder du heller ikke ferie. Dårlig samvittighed fører intet godt med sig, og den resulterer ofte i stress over alle de ting, du burde gøre. Og hvem gider blive stresset over at holde ferie?

6) Styr presset fra dine omgivelser. Sig til dem, at du gør hvad du kan, at du nok skal sige til dem, at du fortæller, når der er noget nyt at fortælle, og sig at du også har ret til og brug for at holde ferie, selvom du ikke har et arbejde – og tro på det selv. Og husk, at så længe du gør, hvad du kan og respekterer dig selv og dine egne grænser, kan du og andre ikke forlange mere af dig!

7) Meld ferie og hold den! Hvis du på grund af den dårlige samvittighed ofte tjekker mails for respons på ansøgninger, tjekker nettet for ledige jobs eller sidder og skriver ansøgninger, hvorfor så overhovedet melde ferie? – så er du stadig jobsøgende, og så skal du ikke spilde feriedage på det. Feriedagene kan du i stedet gemme til et tidspunkt, hvor du giver dig selv lov til at holde ferie og nyde, at du kan gøre hvad du vil.

8) De fleste arbejdspladser kører på lavt blus i juli måned, fordi mange af deres medarbejdere er på ferie. Når der ingen jobannoncer eller samtaler er, vil det sige, at du kun kan bruge unødig tid og energi på grund af den dårlige samvittighed på noget, der alligevel ikke kan få dig nærmere en ansættelse. Og hvem gider bruge tid og energi på intet resultat, når man i stedet kan bruge det på skønne mennesker og oplevelser.

9) Skriv tidspunktet for ferien i din ansøgning. Når du har meldt ud, hvornår du holder ferie, bliver det nemmere at slappe af og lade være med at tjekke mails og mobil for at se, om der skulle være en indkaldelse til en samtale. Der er jo alligevel ikke nogen, der henvender sig til dig eller forventer, at du svarer på en eventuel indkaldelse (til efter din ferie).

10) Ferie og jobsøgning – begræns det. Hvis det er umuligt for dig at holde helt fri i flere uger, vil jeg foreslå, at du tager en mellemvej, hvor du præcist har planlagt, hvornår og hvor lang tid du må bruge på at tjekke mails og søge arbejde. Brug højest 1 time én dag i ugen, hvor du er arbejdssøgende.

Har du brug for konkrete råd til, hvordan du skal holde den ferie, du har brug for, kan du købe ebogen ”Få den sommerferie du har brug for”. Du kan læse mere om den i menuen Stresshåndtering og under punket om sommerferie2021. Den kan dog ikke blive leveret mellem den 10.juli og den 2.august.

Rigtig god ferie fra Helle Alsted, HelleAlsted.dk

Downloads til ledighedsstress


Her kan du downloade arbejdsarkene fra min bog “Bliv mentalt stærk som ledig”

Livshjulet

Ugeskema

Tag kontakt til Helle Alsted

Hvis du vil booke mig til et foredrag eller en workshop, skal du gå til min kontakt-side og udfylde kontaktformularen.