Er du også ramt af Pandemi Fatigue Syndrome?


Slækker du på Covid-19-restriktionerne uden egentlig at ville det? Tænker du ikke længere så meget over, hvorvidt du holder den anbefalede afstand? Føler du dig ofte udmattet? Bliver du lettere irritabel, ufølsom eller bryder grædende sammen? Føler du dig oftere irriteret eller stresset over ting, du ikke normalt bliver stresset over? Giver ting du tidligere har været engageret i eller optaget af dig ikke længere glæde? Føler du ikke længere optimisme i forhold til fremtiden? Har du mere lyst til alkohol, kaffe, sukker eller stoffer end før? Og har du sværere ved at koncentrere dig og huske? Måske er du én af de mange, der lider af Pandemi Fatigue. Det er der flere og flere af i verden, der oplever. Og det bliver bestemt ikke et syndrom, der forsvinder i den kommende fremtid.

Udmattelse på grund af pandemiens mange restriktioner, fysiske og mentale påvirkninger er en del af manges hverdag, og det skal vi være opmærksomme på at gøre noget ved, så det ikke bliver til en længerevarende tilstand, der kan have endnu flere konsekvenser for os – fysisk og mentalt.

Endnu et pressemøde er afholdt. Endnu et pressemøde, der giver en mavepuster til alt for mange mennesker. Mange knokler for deres hjerteblod i deres små eller større virksomheder. Knokler for at gøre en forskel for andre. Knokler for at gøre en god indsats på deres arbejdspladser. Knokler for at være gode forældre. Knokler for at hjælpe deres børn og sig selv igennem et udfordrende år. Knokler for at opretholde deres indtægt, så de ikke skal gå fra hus og hjem. Der var ikke lige brug for flere restriktioner eller forlængelse af de eksisterende restriktioner i denne tid.

Heldigvis er der noget vi kan gøre for at blive mindre udmattede og få færrest mulige mentale omkostninger af pandemien.

For det første skal du sørge for at få en god nattesøvn, hvor du sover igennem og får gavn af søvnens genopbyggende effekter, der både handler om det mentale og din fysik. Vores søvn er den vigtigste faktor for vores trivsel og for vores modstandsdygtighed over for stress.

For det andet skal du tale med andre om, hvordan du har det. Fortæl dem, at du har det svært. Det hjælper at få forståelse, omsorg samt blive genkendt i dine følelser. Rigtig mange mennesker har brug for at snakke med nogen, og det kan du hjælpe med til ved at være den første, der tør give udtryk for dine følelser. Du kan jo gøre det på en gåtur, så du også ser nogle mennesker og ellers find af ud, hvornår og hvordan du skal være sammen med andre mennesker. Det har vi brug for.

For det tredje skal du genoptage de aktiviteter, der giver dig energi og kan hjælpe dig til fordybelse og koncentration. Når vi beskæftiger os med noget, vi godt kan lide, bringer det os glæde og kan give os et frirum fra de tanker, der kan være med til at sænke dit humør og bringe dig træthed og udmattelse.

For det fjerde skal du lave vejrtrækningsøvelser for at skabe ro på dit nervesystem, så kroppen og hjernen bliver beroliget. De forskellige belastninger med restriktioner, ændrede vaner og udfordringerne er med til at belaste os at skabe højere stressniveauer, end vi har godt af. Derfor skal vi gøre noget aktivt for at genskabe roen i vores indre. Mindfulness og meditation kan også hjælpe på at skabe ro i nervesystemet.

For det femte er det godt at være bevidst om din tid og færden på de sociale medier. Den ene grund er, at der lige nu er rigtig mange frustrere mennesker, der debatterer om stort og småt, og man kan hurtigt komme til at bruge meget tid og mange kræfter på at deltage i debatter med folk, der er i deres følelsers vold. Det skaber rigtig meget stress over lang tid. Og det kan være svært at slippe og falde til ro bagefter. Den anden grund er, at tiden på de sociale medier generelt ikke skaber fordybelse og ro, da der er et bombardement af informationer om alt muligt. Derfor kan det være med til at forværre din evne til at koncentrere dig.

Jeg håber, at du kan finde din vej i pandemiens udfordringer. De bedste hilsner fra Helle

Tag kontakt til Helle Alsted

Hvis du vil booke mig til et foredrag eller en workshop, skal du gå til min kontakt-side og udfylde kontaktformularen.